På generalforsamlingen den 10. februar i den nye forening ”Æbleværkstedet Nonnetit” vil Ritt Bjerregaard fortælle om sin egen æbleplantage
Der er blevet mostet kilovis af lokale æbler, studeret paragraffer og skrevet metervis af ansøgninger, og arbejdsgruppen bag det nye æbleværksted i Atterup må efterhånden have rekord i spisning af æblekager.
Resultatet er foreløbig et støttebeløb på 351.000 kr. fra Udvikling Nordvestsjælland, og den 10. februar indkalder den nye forening ”Æbleværkstedet Nonnetit” alle til generalforsamling på Grevinge Centralskole kl. 19.
Her vil fhv. Overborgmester i København og æbleplantage-ejer Ritt Bjerregaard fortælle om sin egen, økologiske æbleplantage og grunden til, at også hun brænder for de danske æbler. ”Jeg har aldrig ejet en sprøjte, selvom jeg har haft plantagen siden 1988, siger Ritt, jeg har konsekvent valgt at lade være med at sprøjte træerne mod skadedyr og sygdomme, så til gengæld har jeg en alsidig beplantning med rigt dyreliv og mange fugle, som æder skadedyrene, og træerne bevarer deres naturlige immunforsvar. Det har også betydet, at f.eks. Ingrid Marie-æblerne ikke er lykkedes hos mig, men jeg har den fordel, at jeg ikke skal leve af plantagen, og i samarbejde med Forskningscenter Årslev har jeg brugt den til forsøg med forskellige æbler”.
På generalforsamlingen vil Ritt også fortælle om æble-sorterne og hvad det kræver at have en plantage.
Værksted med lokal most
Generalforsamlingen er åben for alle interesserede, der kan smages på æblemost, æblesirup og de lokale vinteræbler, og der vil være mulighed for at melde sig ind i den nye forening ”Æbleværkstedet Nonnetit”.
Rent fysisk vil æbleværkstedet i løbet af 2010 blive indrettet i en længe på Toftegård, landsbyen Atterups ældste gård. Æbleværkstedet har brug for praktisk hjælp, da støttebeløbet fra Udvikling Nordvestsjælland skal suppleres med støtte til frivilligt arbejde af foreningens medlemmer, og der bliver masser af hyggelige arbejdsopgaver i Atterup, inden værkstedet er klar til æblehøsten 2010.
Arbejdsgruppen opfordrer derfor alle til at bakke op om dette lokale initiativ ved at møde op og melde sig ind – foreningen vil stå for lokale æbleaktiviteter, og det nye værksted vil tilbyde fælles mostedage, kurser i podning, ture i æble-landskabet og andre spændende arrangementer for både medlemmer, gæster og grupper.
Tekst og foto: Stine