6 afsnit Sagaen om nonnetit

    2 Verdensnyheder på 1 dag!

    Nonnetitten vendte tilbage til Odstrup og verdens første web-æblenøgle kom i funktion

     

    Søndag den 25. oktober kom over 100 gæster til den lille landsby Odstrup ved Grevinge, da forskere fra Landbohøjskolens Æblesamling Pometet genplantede den originale sort Dansk Æble nr. 281 ”Nonnetit fra Odstrup”. Fmd. for Børn- og skoleudvalget Kate Jensen og Fmd. for Social og Sundhedsudvalget Herluf Forchhammer førte skovlene, da det første af de 8 nye Nonnetit-træer blev genplantet i landsbyen. De nye træer er avlet på Pometet af podekviste fra de gamle Nonnetit-træer og skal nu vokse videre i landsbyens haver så æblesorten fortsat findes i sognet. Et eksemplar blev også overrakt til Kate Jensen som gave til Odsherreds skolevæsen og skal plantes ved Grevinge centralskole.

     

    Mytologisk, guddommeligt og nærtagende

    ”Æblerne har haft stor betydning gennem historien, lige siden myten om Yduns æbler har mennesker dyrket og spist dem”, fortalte Naturvejleder Peter Løn Sørensen. Genplantningen er del af hans og lokale æbleinteresseredes arbejde med at bruge kulturarven omkring æblerne som et aktiv i fremtidens lokalsamfund, næste kapitel i sagaen om Odstrups æbler er projektet med at oprette et permanent Æble-værksted i Grevinge sogn.


    Nonnetit fra Odstrup blev opdaget som en original sort med unikke gener ved Æbledagen i 2007 af Forskningsassistent Maren Korsgaard. Navnet Nonnetit betyder nonnebryster, og æblet er både ømskindet og nærtagende, det er fint i kødet og bliver brunt ved blot det mindste slag, så det er svært at opbevare, men har i mands minde været det mest populære æble i området!

     

    Et Æble-værksted i Grevinge sogn!

    Efter genplantningen var der gang i moste-maskinerne med smagsprøver på den koncentrerede, friskpressede æblesaft, der var udstilling med æblesorter og demonstration af æblesirups-kogning, æble-pandekager på bål og Verdensnyhed nr. 2 foregik i Caféen, da Maren Korsgaard præsenterede verdens første web-baserede Æblenøgle. Via Pometets hjemmeside kan man nu få sat navn på sine æbler ved at indtaste deres kendetegn i æblenøglen.


    Lige nu er en arbejdsgruppe i gang med at søge støtte til at indrette et Æble-værksted på Toftegård i Atterup, efter planerne vil skoleklasser, turister, spejdere, studiegrupper mv. her kunne arbejde med alle aspekter omkring æbler. Arbejdsgruppen håber, at et Æble-værksted kan være med til at give området et løft og skabe et lokalt og socialt fællesskab omkring den gamle æblekultur.

     

    Tekst og foto: Stine

     

     

     

     

     

     

    Æbleværkstedet bliver støttet af: