2 afsnit Sagaen om nonnetit

Verdensnyhed i Odstrup: Nonnetitten registreret som lokal æblesort!

Forskere fra Landbohøjskolen har optaget æblet ”Nonnetit fra Odstrup” i Pometet´s æblesamling

 

Torsdag den 17. januar var der besøg fra Landbohøjskolens Bio-Videnskabelige Fakultet hos Anna og Gunner Bendixen i landsbyen Odstrup ved Grevinge Skov. Pomet-mester Claus Larsen og Forskningsassistent Maren Korsgaard fra Landbohøjskolens æblesamling og gen-base Pometet hentede podekviste fra det gamle Nonnetit-æbletræ i haven på Skovløkkegård, og vil nu pode og dyrke den lokale æblesort i Pometet´s forskningshave ved Tåstrup.


Det lokale æble vil blive optaget i samlingen under navnet ”Nonnetit fra Odstrup”, og Odsherred kommer dermed på æble-verdenskortet som ophavssted for en unik æblesort, der kun findes i og omkring landsbyen Odstrup! ”Vi har fundet æblet Nonnetit mange steder i landet, men eksemplet fra Odstrup er et helt specielt æble, fortæller Maren Korsgaard, det ligner meget Bodil Neergaard eller flaske-æblerne, men er mere gult, uden de røde striber, æblerne modner to måneder tidligere og de smager anderledes.”

 

Resultat af lokalt kulturhistorisk arbejde

I Odstrup har Nonnetitten i mange år været en yndet æblesort i haverne, og i landskabet omkring den lille by kan man i hegn, gærder og skovbryn se æbletræer, der er podet med det lækre æble. De kan være podet af Oskar, som boede i Odstrup indtil han blev gammel og hans firlængede gård på Oddstrupvej 12 forfaldt og blev revet ned. Med de mange podninger af Nonnetitten har Oskar overleveret en brugbar kulturarv til den nutidige forskning i æblernes gener.


At Landbohøjskolens forskere har opdaget Nonnetitten fra Odstrup som speciel sort, skyldes naturvejleder Peter Løn Sørensens arbejde med de lokale kulturmiljøer. I efterårsferien 2007 havde han arrangeret en Æble-dag på Skovløkkegård, hvor folk kunne se de gamle sorter og lære at presse most af egne, medbragte æbler. Her var Maren Korsgaard inviteret med som ekspert, og hun var straks klar over at Nonnetitten fra Odstrup er en unik sort!

 

Nonnetit fra Odstrup som dansk æble nr. 281

”Jeg har snakket med de ældre beboere i området under arbejdet med de lokale æblesorter", fortæller Peter Løn, "og Nonnetitten er her almindeligt kendt som et godt æble at dyrke og forarbejde, folk kan huske det langt tilbage i tiden.”


Æblet kommer nu ind i Pometets samling som nr. 281 af de danske sorter, og Pomet-mester Claus Larsen har en teori om, at æblet fra starten er opstået som et frø fra måske et Bodil Neergaard-træ, der er blevet naturligt bestøvet med f.eks. et Guldborg-æble, det kan passe med de gule farver og den tidlige modning. Den præcise oprindelse af æblet vil dog først kunne ses, når forskerne har analyseret æblets gener.


Claus Larsen skar podekviste af det gamle træ i haven og tilbød at opdyrke nogle træer, som evt. kan genplantes i området, så Nonnetitten også fremover kan dyrkes og spises i Odstrup.

 

Tekst og foto: Stine

Æbleværkstedet bliver støttet af: