10 afsnit Sagaen om nonnetit

Æbleværkstedet Nonnetit er klar til indvielse

Efter flere års frivilligt arbejde kan foreningen bag det nye samlingspunkt i Grevinge Sogn invitere indenfor til en dag med æbler og lokal kultur

 

Mange hundrede kilo æbler er forvandlet til frisk most. Der er sat rekord i spisning af æblekager, skrevet kilometervis af ansøgninger, en forening er oprettet og en af de stråtækte længer på Toftegård i Atterup har fået en kraftig renovering. I dag er gulvet støbt, væggene pudset og loftet isoleret, der er bygget skorsten til brændekomfuret og køkkenet har fået strøm, vand og afløb. Æbleværkstedet Nonnetit er hermed en realitet, her kan medlemmerne presse økologisk most af egne æbler, her kan holdes kurser og foredrag, opformeres nye æbletræer og lyttes til de lokale æblehistorier.

 

Lokal æble-aktivitet under stråtag

Ideen til et Æbleværksted opstod i 2008, da Københavns Universitet optog det autoktone æble Nonnetit fra Odstrup i Pometets Gen-samling over originale, danske æblesorter. At æblet er autoktont betyder, at det er opstået og vokser på et bestemt geografisk sted. Forskerne fra Pometet har genplantet sorten Nonnetit fra Odstrup, så den fortsat vokser i Grevinge sogn, og en gruppe lokale frivillige har ført ideen om Æbleværkstedet ud i livet. Foreningen Udvikling Nordvestsjælland har støttet projektet med EU´s midler til Udvikling af Landdistrikter og Friluftsrådet har støttet viderefortællingen af de gamle æblehistorier fra landsbyerne. Æbleværkstedet i den stråtækte længe er blevet et nyt samlingspunkt og fælles natur-rum med tilbud om lokal aktivitet for hele familien. Det vil fremover være med til at styrke udviklingen i et udkantsområde og føre vores fælles kultur-arv omkring æblerne med ind i fremtiden.

 

 

Æbleværkstedet Nonnetit inviterer til Indvielse søndag den 18. september kl. 13

Forstander for Vallekilde Højskole Torben Smidt Hansen og formand for foreningen Udvikling Nordvestsjælland Flemming Larsen holder taler, Atterup ÆbleBand underholder, bueskytter fra Ulvsborg står for Wilhelm Tell-konkurrence på pile og langbuer, der er rundvisning, Kokke-konkurrence og udstillinger med æblesorter og fotos fra Æble-dage, smagsprøver på most, æblesmør og æblesirup. Alle er velkomne!

 

Æbleværkstedet Nonnetit, Ærtebjergvej 2, Atterup, 4571 Grevinge - www.nonnetit.dk

 

Se også vores omdelte invitation til indvielsen af Æbleværkstedet

 

 

 

Æbleværkstedet bliver støttet af: